Taita oma runokirja ePub.formaatissa

Kolmen runokokoelman julkaisseena henkilönä tiedän, että yksi vaikeimmista tehtävistä on runokokoelman hahmottaminen, kun runotkaan eivät ole vielä lopullisessa kuosissaan. Jos kokoelman visuaalinen ja ajatuksellinen puoli eivät kulje käsikkäin tuloksena voi olla toisistaan erillään olevia ajatuksia ilman yhteistä sitovaa teemaa ja juonen kaarta. Kun runot näkee kirjamuodossa heti, kirjan kokoaminen on helpompaa. Tästä on siis kyse.

Olen valinnut Sigil –editorin, koska se on ilmainen ja sitä voi käyttää myös pelkistetysti. Sigilin käyttöliittymän kieleksi olen valinnut englannin koska, käyttäjän ohjekirja on englanniksi ja olisi työlästä miettiä, mitä suomen sana ja/tai editorin painikkeen nimi on englanniksi. Jos Sigil asentuu koneellesi suomenkielisenä. Muuta käyttöliittymän (interface) kieli englanniksi. Pääset asetuksiin klikkaamalla tietokoneesi näppäimistön F5 –näppäintä. (Itse en saanut englantia käyttöliittymäkieleksi ennen kuin ensin vaihdoin kieleksi italian, käynnistin ohjelma uudelleen ja sitten valitsin englannin kielen. Asetukset astuvat voimaan ohjelman uudelleen käynnistyksen yhteydessä.) Netistä löytyy paljon ePub –kirjojen lukijoita, joita kukin voi kirjansa tehtyä etsiskellä. Olen valinnut tähän artikkeliin Adobe Digital Editions –nimisen lukijan. Sigilissä lukeminen on hankalaa, koska esilukuruutu jää niin pieneksi. Sen saa Sigilissä esille F10 –näppäimellä. Sigil toimii Windowsissa, Macissa ja Linuxissa. Tällä kertaa työskentelemme Windowsissa.

Sigilissä ei ole suomen kielen oikolukuohjelmaa. Kehotan kuitenkin, ettet tuo tekstiä muista ohjelmista Sigiliin, vaikka se onkin mahdollista. Toisen ohjelman asetukset voivat siirtyä Sigilin HTML –koodiin. Itselleni kävi juuri näin. Kopioin Wordista oikoluettua tekstiä ja liimasin sen Sigilin kirjoituspaneeliin. Kaikki näytti hyvältä Adobe Digital Editions –lukijassa, mutta ei enää esimerkiksi Googlen lukijassa.

Tarkista aina kaikki materiaali ja ohjelmat, jotka lataat koneellesi virustorjuntaohjelmalla ennen käyttöönottoa. Tämän artikkelin tekijä ei vastaa, jos kirjan taittokokeilusta koituu koneellesi haittaa. Tämä on yleinen käytäntö ilmaismateriaalin suhteen, minkä olet varmasti havainnutkin, kun olet lukenut käyttöehtoja.

Esittelee Adobe Digital Editions –lukijan käyttöä

Niksejä Sigil -editorin käytöstä.

Lataa oheismateriaalit:
Malline 01, Video 01, Lukija;
Malline 02, Video 02, Sigil –editori

Sigil User Guide

Mainokset

Tietoja Yelling Rosa

I desing home pages. In my spare time I read, write, play the guitar and hike. I have published three verse books in Finnish and recorded my songs. You can listen to them on YouTube. I have translated some of my poems on Yelling Rosa's Weblog. I also like to watch movies. Olen kiinnostunut lukemisesta, kirjoittamisesta, kitaransoitosta ja luonnossa vaeltamisesta. Olen julkaissut kolme runokirjaa ja laulujani on äänitteillä. Voit lukea runojani Yelling Rosan kotisivuilta ja kuunnella laulujani YouTubessa. Olen elokuvafriikki.
Kategoria(t): In English, Kirjallisuus, Runous, Tietotekniikka, Yhteiskunta, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s