Köyhyyskuva

Köyhyyskuva luo juonteensa vanhoista esikristillisistä käsityksistä, että kyse olisi ihmistä kohdanneesta rangaistuksesta, johon hän on tavalla tai toisella syypää. Pahat voimat olisivat vallanneet köyhän ja epäonnisen ihmisen.

Kristinusko toi tähän kuvaan helpotusta puhumalla epäonnisten auttamisesta ja pelastamisesta. Se ei ole kuitenkaan kokonaan kitkenyt pois kuvaa, että epäonni on kurjan itsensä aikaansaama. Kehityksen kannalta kristillisellä asenteella on ollut kuitenkin merkittävä vaikutus. Sen ansiosta kanssaihmiseen on alettu kiinnittää huomiota.

Silti edelleen alitajuisesti elää kuvitelma laiskoista ihmisistä. Valitettavasti näiden ikiaikaisten ennakkoluulojen varassa sitten tehdään poliittisia päätöksiä ja valitaan moraalinen asennoituminen, vaikka maailma ei ole enää sama kuin vuosituhansia sitten.

Maailma on muuttunut viimeisten parin kymmenen vuoden aikana niin, että ketä tahansa voi joutua yllättäen työttömäksi eikä ahkeruus enää ratkaise siinä määrin ihmisen kohtaloa kuin vanhojen luterilaisten arvojen ollessa vallalla. Silloin joissakin tapauksissa oli ehkä kohdallaan puhua kurjan oman panoksen puuttumisesta.

Jotta maailmassa tehtäisiin oikeita päätöksiä, köyhyyskuvan on nykyaikaistuttava vastaamaan tämän päivän todellisuutta. Muuten poliittiset ratkaisut yhä lähtevät köyhää syyllistävästä näkökulmasta. Tällä voi olla katastrofaaliset seuraukset yhä enenevän määrän ihmisistä joutuessa taloudelliseen ahdinkoon.

Oikean köyhyyskuvan vallitessa olisi huomattavasti vaikeampaa sivuttaa ihmisten tuska ja hätä. Silloin maailma muuttuisi tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Sillä taas olisi positiivinen vaikutus muiden maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemisessa.

 

Lyhyt yhteenveto edellisistä blogiartikkeleistani, Oikea kuva köyhyydestä pelastaa maailman ja Outolintu Mikael Jungner ja köyhyyskuva, yleisönosastolla julkaistavaksi.

Mainokset

Tietoja Yelling Rosa

I desing home pages. In my spare time I read, write, play the guitar and hike. I have published three verse books in Finnish and recorded my songs. You can listen to them on YouTube. I have translated some of my poems on Yelling Rosa's Weblog. I also like to watch movies. Olen kiinnostunut lukemisesta, kirjoittamisesta, kitaransoitosta ja luonnossa vaeltamisesta. Olen julkaissut kolme runokirjaa ja laulujani on äänitteillä. Voit lukea runojani Yelling Rosan kotisivuilta ja kuunnella laulujani YouTubessa. Olen elokuvafriikki.
Kategoria(t): Yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s